0L6Bko5ip1Y8H8v2DuiAHsbZeT8SgspSwu7u5IT9

Cara Simpel Memasak Ayam bakar simpel

Ayam bakar simpel. Masaklah untuk kesayangan okey😉🥰 resepi masakan ayam resepi masakan udang resepi masakan ikan resepi masakan daging resepi masakan sotong #ayambakarspecial. Assalamualaikum. resepi ayam bakar ni sangat simple dan cepat nak sediakan. jom intai bahannya: Bahan (perapan) Ayam Bawang merah* Bawang putih* Halia. AYAM BAKAR TEFLON BUMBU SUPER SIMPLE Assalamualaikum mom, kali ini aku bikin resep ayam bakar dengan bumbu yg super simple tapi enak banget dan bikin nagih.

Ayam bakar simpel In Java, the chicken is usually marinated with the mixture of kecap manis (sweet soy sauce) and coconut oil, applied with a brush during grilling. "Boringlah hari-hari masak ayam goreng. Lauk pun ulang-ulang yang sama je. Apa lagi resepi ayam yang simple tapi sedap ye?". Kamu dapat membuat Ayam bakar simpel menggunakan 11 bahan dan 3 langkah. Berikut langkah-langkah membuatnya.

Bahan yang dibutuhkan untuk membuat Ayam bakar simpel

  1. Sediakan 1/2 kg ayam potong.
  2. Siapkan 2 sdm kecap manis.
  3. Sediakan 1 sdm gula merah sisir.
  4. Sediakan Bumbu halus:.
  5. Sediakan 3 siung bawang putih.
  6. Sediakan 5 siung bawang merah.
  7. Siapkan 1 ruas jari jahe.
  8. Sediakan 1 ruas jari kunyit.
  9. Siapkan secukupnya Lengkuas.
  10. Sediakan 1 sdm garam.
  11. Siapkan secukupnya Air.

Musim-musim cuti begini memang Mak-mak makin rajin ke dapur. Ayam bakar ini bisa dijadikan menu makan sarapan, makan siang bahkan makan malam. Biasanya ayam bakar disajikan dengan pelengkap lalapan sayur mentah seperti kol, mentimun. Setelah itu, masak ayam dengan menggunakan bumbu ungkep hingga air menyusut.

Cara membuat Ayam bakar simpel

  1. Cuci bersih ayam,masukan bumbu halus gula merah dan kecap manis.
  2. Masak sampai air susut dan ayam matang.
  3. Siapkan teflon dan pangang ayam sampai matang.

Mulai dari ayam bakar kecap, ayam bakar Padang, ayam bumbu rujak, sampai ayam bakar madu gaya western. Ada juga resep ayam bakar ekonomis yang bisa dibuat dalam waktu singkat. Kredit foto: Mariana Zainal‎ & Fifi Rahmat (Gambar sekadar hiasan). Ayam bakar merupakan hidangan ayam panggang menggunakan arang yang cukup terkenal di Malaysia dan Indonesia. Nak buat ayam bakar sekarang ni pelbagai variasi kita boleh panggang, boleh guna oven, ada juga guna periuk noxxa, tak lupa sekarang ni guna pasu pun ada, tapi kesedapannya memang tetap terbaik.

Related Posts
SHARE

Related Posts

Subscribe to get free updates